Jag såg faktiskt en tjej häromdagen som tänkte samma sak som jag med att blogga om tomatplantor, jag kommer likaväl blogga om detta iallafall eftersom jag har tänkt tanken i flera dagar, för det fanns ju lite saker som hon inte hade tagit med 😉
När man väl har kommit på hur man ska göra med tomatplantor så går det vägen. Jag har själv varit en odlare i 6 år och nu senaste året har det satt fart ordentligt, därav mitt intresse som gör att jag vill lära mig mer.

Stora tomatplantor:
• Det första man ska komma ihåg är att blocka bort alla tjuvskott som kommer fram. Denna tomatplantor ska bli stor och därav ska du blocka bort dom så att dom orkar komma dit.

• När det kommer till vattnig så ska du inte vattna jorden alldeles blöt, den ska bara vara lätt fuktig. Det älskar dom! Låt jorden aldrig bli för torr.

• jag planterar alltid tomatplantorna i början i vanlig planteringsjord därefter när dom sen ska planteras om använder jag gödsel. Dom älskar näring så det vill dom abslut ha! För det är också så att plantera du i krukor så behöver dom mer näring än vad dom hade behövt på friland, friland menas att dom planteras direkt ner i backen i ett växthus ex. 😉

• När det väl kommer till bladen är jag sen sån som alltid blockar bort blad som börjar gulna så att plantorna inte blir ledsna och dör till slut.

• Tillslut då dom börjar bli alltför långa är det tags för att ge dem stöd så att dom orkar bli stabila. Ta en blompinne och ta en tråd och knyt försiktigt en rosett runtom, inte för hårt.

• Tomatplantor vill ha mycket sol och vindstilla.
Busktomater:

• Enda skillnaden mellan stora tomatplantor och busktomater är att busktomater inte behöver tjuvas. Annars ska du ge dem samma kärlek ❤
När det är dags att komma ut:
▪Så måste du akta dig för frosten på kvällarna, det tål dom inte alls. Kanske då hösten kommer för då har dom vant sig vid utelivet men när du har odlat dem inomhus så måste du avhärda dem. Som första dagarna kan du låter dem vara ute 15 min åt gången, efter det ökar du lite smått (kanske 30 min, nästa gång 45 min osv)

Måste minst vara 10 plusgrader både dag och kväll innan du gör det men frosten ska vara borta från nätterna först. Börjar frosten försvinna avvaktar du minst två veckor för att se ifall frosten kommer tillbaka. Vädret kan luras.
▪ Skörda helst tomaterna allt eftersom dom blir mogna, ingen ide att spara. Sätt dom i rumtemperatur för annars förlorar dom sina goda smak i kylskåp.

▪Råkar de fortfarande finnas kvar tomater då hösten kommer och frosten smyger sig på är det bara knipsa av självaste stjälken med tomaterna på och hänga upp dem inomhus så mognar dom allt eftersom. Men det kan lika gärna vara gott med gröna tomater som courtney/marmeld och steka till maten.
Lycka till 😀